Du er her:  Velkommen

Velkommen

  

Hvid Jul på Falster?

For nylig havde vi en barnedåb i Nr. Ørslev Kirke den 11.11 kl. 11. Det giver selvfølgelig anledning til tal-filosofiske overvejelser her i 11. time af det gamle år.  I bogen ”Nørre Ørslev Bys Historie” står, at man i gammel tid mente, at Nr. Ørslev Kirke var bygget i 1001, da dette årstal står på kirkens tårn. Undertegnede kunne (som dengang ny præst) dog ikke få øje på noget årstal, før en klog mand forklarede mig, at man skulle tyde de hvide felter øverst oppe på tårnet som årstallet 1001. Og så kunne jeg pludselig se det klart og tydeligt! Ole Rasmusen, der skrev om de ældste tider af byens historie, mente dog fornuftigt nok, at man nok ikke kunne opføre en kirke i mursten på dette tidlige tidspunkt, så måske har der førhen på stedet været et hedensk gudshus, som så er blevet indviet til en kristen kirke i 1001. Det passer meget godt med religionsskiftet i Norden fra Harald Blåtands tid og fremefter. Ingen ved noget med sikkerhed, og vi finder nok aldrig ud af det! Mit eget bud er, at de gamle har været fascineret af tallet 1001, fordi 1001 er et palindrom. Et palindrom er et ord eller tal, som er ens forfra og bagfra. Disse tal eller ord er i perfekt balance, og dermed kan de sikkert bringe lykke. Sidste gang vi var i sådan et år var i 2002 og næste gang bliver 2112. Tidligere havde vi 1991 og 1881. Årstallet 1881 findes for øvrigt på smedejernsgitret ved prædikestolen i Systofte kirke under et ”ET” for Edward Tesdorph. 2018 er ikke et palindrom, men skal nok blive et godt år i Jesu navn alligevel! Alle ønskes en glædelig Jul og et Velsignet Nytår. TF.

 Årstallet 1881 i Systofte Kirke

   Årstallet 1001 i toppen af tårnet på Nr. Ørslev Kirke

 

 

 

 ----------------------------------------------

Nr. Ørslev, Systofte og Sdr. Kirkeby sogne ligger lige midt på Falster umiddelbart øst for Nykøbing by. Indtil udgangen 2007 var det også her øens daværende 4 kommuner  grænsede op til hinanden. En enkelt vej i området løb gennem 3 sogne og 3 kommuner på en strækning af nogle få hundrede meter! Over lange stræk var og er det stadigvæk  Tingsted Å, der udgør sognegrænsen mellem de tre sogne og forskellige nabosogne.

 Alle tre sogne har gennem tiden været en del af andre pastorater, og Systofte Sogn var førhen anneks til Nykøbing F. Sogn. Udfra stednavnet ved vi at Sdr. Kirkeby er blandt de ældste kirker på egnen, og en del af kirkens gamle klenodier er nu på Nationalmuseet. Systofte Kirke bærer præg af sin tidligere ejer og øens mægtigste og vigtigste mand til alle tider, nemlig Edward Tesdorf. Nr. Ørslev Kirke var hjemsted for den eneste grundtvigske valgmeninghed, der nogen sinde har været på Lolland - Falster. Det er også historien og stærke selvbevidste bønder og Danmarks første kvindelige præst.  

Nr. Ørslev Kirkes gamle krucifix fra begyndelsen af 1300 tallet. Det kan nu ses i nyrestaureret tilstand på stiftsmuseet i Maribo.

Del af Sdr. Kirkeby Kirkes relief fra begyndelsen af 1100 tallet. Ridderen Thoste og den gejstlige Conrad frembærer gaver til kirken.

 

  

Ingen er helt sikre på hvad disse væsner fra altertavlen i Systofte kirke skal forestille. Er det vand, vind eller ild, der kommer ud af munden?


 


 

 

 

 

 

 

 

Kommende gudstjenester 

 


 

 

 

7. januar, 1. s. e. Hellig Trekonger

 Nr. Ørslev 10.30

 Sdr. Kirkeby 14.00

  

14. januar, 2. s. e. H3K

 Sdr. Kirkeby 10.30

 Systofte 14.00

  

21. januar, 3. s. e. H3K

 Nr. Ørslev 14.00

  

Tirsdag den 23. januar

 Sangaften 19.00

  

28. januar, Septuagesima

 Systofte 19.00

 (Christina Rygaard Kristiansen)

 

 

 

 

 

 


 

             

Hent den seneste udgave af Kirkebladet her


 

Du kan også følge med i kirkens liv på Facebook under

"Nr. Ørslev, Systofte og Sdr. Kirkeby Sogne"

 


 

   "Alle, som drives af Guds ånd, er Guds børn"   

(Romerbrevet 8,14)